Cultuurhuis Garenspinnerij

Druktechnieken

Druktechnieken

Groep

7/8 / VO

Groepsgrootte

max 15

Project

Druktechnieken

Soort

Korte cursus van 5 a 6 weken

Korte beschrijving

Introductie in verschillende druktechnieken met verschillende materialen

Duur van de activiteit

1,5 uur per les

Technieken

Linosnede, zowel in soft-cut als echt linoleum en gum, monoprint mbv restmaterialen zoals golfkarton en bubbelplastic en natuurlijke materialen zoals veren en bladeren. Zeefdruk (zowel irisdruk als monoprint) en aardappelstempels snijden (om patronen mee te ontwerpen). Diepdruk in styrofoam.

Doelen en Competenties

Oriënteren:   We beginnen met  het bekijken van allerlei soorten drukwerk en ik verklaar de gebruikte technieken en de verschillen daartussen. Een uitleg van de basisprincipes volgt, zoals wat is hoogdruk, diepdruk, vlakdruk, zeefdruk.

 

Onderzoeken en uitvoeren :  Wat snijd je bij een lino/stempel/aardappelstempel wel of juist niet weg? Wat voor verf of inkt ga je gebruiken om het meeste drukresultaat mee te krijgen? Hoe ga je om met het gereedschap en hoe maak je een goede “schone” prent? Denk hierbij ook aan de plaatsing in het vlak van je prent, en dat je een mooier eindresultaat hebt als je “clean” werkt. Denk er ook aan, dat wat je uitsnijdt in spiegelbeeld zal worden afgedrukt. Zeker belangrijk als je tekst wilt gebruiken in je ontwerp.

 

Evalueren: We maken van alle prenten die iedereen heeft gemaakt een kleine “tentoonstelling” aan het einde van de les. Ook de misdrukken leggen we erbij. Wat is wel goed gegaan en wat niet, waar lag dat aan? Wat maakt een afdruk wel of niet goed? We hebben het over lijnvoering, contrasten, vlakverdeling, compositie en materiaalbehandeling.

 

Materiaal aanwezig op school

Acrylverf, retarder, blockprint of plakkaatverf. Papier, aardappels, eventueel een handpers, gutsen, gummen en restmateriaal.

Locatie

Cultuurhuis Garenspinnerij

Vervoer

nvt

Thema/aansluiting

Grafiek, grafische vormgeving, prenten, reproductietechnieken, MC Escher, ambachtelijk werken.

Kerndoelen

2, 54, 55, 56

21st century skills

Creatief denken en Probleem oplossen en Kritisch denken

Prijs

PO: €73,00

VO: €88,00