Cultuurhuis Garenspinnerij

Letterkunst

Letterkunst

Groep

3-4

Groepsgrootte

max 30

Project

Letterkunst

Soort

Workshop

Korte beschrijving

Een workshop Typografie voor beginnende lezers/schrijvers, met een onderdeel kunstgeschiedenis over de ontwikkeling van het schrift en de boekdrukkunst. Er worden veel voorbeelden getoond van allerlei soorten talen en schriften. Van ganzenveer naar loden letters naar computer, van Azië tot Europa, van oertijd tot Middeleeuwen en verder.

Daarna ontwerpen de kinderen net als de monniken vroeger een eigen initiaal (rijk versierde hoofdletter aan het begin van een hoofdstuk). Met de zelfontworpen initiaal mogen ze iets over zichzelf uitbeelden. Een voetballende R, een dansende B, een blije P of een slapende M bijvoorbeeld.

Deze workshop kan ook makkelijk voor grotere kinderen, en dan zou het leuk zijn om bijvoorbeeld een eigen alfabet te ontwerpen.

Duur van de activiteit

1-1,5 uur

Technieken

Tekenen

Doelen en Competenties

Oriënteren

Middels (kunst)geschiedenis behandelen we waar letters en het moderne schrift vandaan komen. Hier staat de vraag centraal: Hoe schreef men vroeger? (De leerling stelt zich open voor de geschiedenis van de typografie aan de hand van een vraagstelling).

Onderzoeken:

Hier staan de vragen centraal: Hoeveel soorten schrift kennen we en herkennen we? Leren kinderen in andere landen net zo schrijven als wij? Hoe kan ik in een zelfontworpen initiaal iets over mijzelf uitdrukken of stoppen? Wat voor verschillende lettervormen bestaan er van mijn letter? (De leerling onderzoekt middels de verbeelding hoe hij/zij een eigen typografie kan koppelen aan iets uit de eigen belevingswereld).

Uitvoeren: Leerlingen maken een blad vullende schets van hun idee. (De leerling geeft een persoonlijke invulling aan de opdracht, terwijl hij/zij rekening houdt met de criteria).

 

Evalueren: Hier staan de vragen centraal: Is de letter nog te herkennen? Kunnen anderen uit mijn werk “lezen” wat ik er in wilde stoppen? Zou ik op deze manier ook een heel alfabet kunnen ontwerpen? (De leerling kan vertellen over zijn/haar werkproces. De leerling kan een waardering uitspreken over het eigen werk, rekening houdend met een toeschouwer. )

 

Materiaal aanwezig op school

A4 of A3 papier. Stiften, potloden, kleurpotloden, vetkrijt

Locatie

Op de basisschool zelf

Vervoer

n.v.t.

Thema/aansluiting

Typografie, boekdrukkunst, letterdans

Kerndoelen

2, 54, 55, 56

Prijs

PO: €73,00

Extra

Deze activiteit wordt ook aangeboden op de site van de Brede School: www.bsgouda.nl