Cultuurhuis Garenspinnerij

Orkest in de klas

Orkest in de klas

Groep

5, 6

Groepsgrootte

Max 60 leerlingen, 2 klassen

Project

Orkest en de klas

Soort

Actief, productief, reflectief, interactief

Korte beschrijving

Kinderen leren een muziekinstrument spelen. Zij mogen kiezen uit Klarinet, Harp, Cello en Viool. Doel is om hen al na een paar lessen te laten spelen als orkest, om hen te laten ervaren hoe fijn het is om samen muziek te maken. Leerlingen worden in staat gesteld het instrument gratis te lenen om hen het muzikantschap daadwerkelijk te laten ervaren. Er wordt  door de kinderen muziek gespeeld die de muziekdocenten passend vinden bij het niveau van de kinderen, en zij  gaan ook zelf muziek bedenken op hun instrument dat past bij een sfeer, of bij een dier, personage. Na een traject van 12 weken volgt een feestelijk concert ter afsluiting, voor ouders en schoolgenoten.

 

Duur van de activiteit

120 minuten

Technieken

Divers

Doelen en Competenties

Zelf actief een instrument leren bespelen. Leren luisteren en reageren op elkaar als muzikant.
We streven ernaar een koppeling te laten  ontstaan tussen instrumentaal-technische vaardigheden (voor zover mogelijk in 12 lessen) en muzikaal inzichtelijke vaardigheden. Muziek moet ook een spelelement bevatten en niet puur als “werk ‘opgevat worden. Het expressieve niveau, de expressieve beleving van kinderen is net zo belangrijk als het ontwikkelen van hun instrumentaal technische vaardigheden.

 

Materiaal aanwezig op school

Cultuurhuis Garenspinnerij levert  30 muziekinstrumenten en overige benodigdheden op de startdag. Als er instrumenten uitgeleend worden, wordt het resterende deel instrumenten gebracht.

 

Locatie

Cultuurhuis Garenspinnerij of op locatie in school. Locatie wordt vooraf verkend om te zien of er voldoende geschikte ruimtes zijn waar instrumentaal les gegeven kan worden (4)  Ook wordt er gekeken of er een geschikte ruimte is waar het  instrumentarium opgeborgen kan worden. Tevens moet er ruimte zijn voor de orkestrepetities.  Speellokaal voldoet vaak.

 

Vervoer

N.v.t.

Thema/aansluiting

In overleg

Kerndoelen

54, 55

21st century skills

Creatief denken en handelen, communiceren, zelfregulering, samenwerken

Prijs

PO: €73 per uur per docent. Deze activiteit wordt ook aangeboden via de Brede School www.bsgouda.nl