Cultuurhuis Garenspinnerij

Styrofoam druktechniek

Styrofoam druktechniek

Groep

7, 8, VO

Groepsgrootte

15 leerlingen maximaal

Project

Druktechniek Styrofoam

Soort

Actief, productief

Korte beschrijving

Introductie in druktechnieken Styrofoam. Bij deze techniek maken de kinderen zelf een stempel van schuim.

Ter voorbereiding van hun eigen werk krijgen de kinderen eerst uitleg over de verschillende basisprincipes. Ze leren wat ze wel weg moeten snijden en wat juist niet.

De les wordt afgesloten met een tentoonstelling van alle prenten.

 

Duur van de activiteit

90 minuten

Technieken

Druktechniek Styrofoam

Doelen en Competenties

Oriënteren:   We beginnen met  het bekijken van allerlei soorten drukwerk en ik verklaar de gebruikte technieken en de verschillen daartussen. Een uitleg van de basisprincipes volgt, zoals wat is hoogdruk, diepdruk, vlakdruk, zeefdruk.

 

Onderzoeken en uitvoeren :  Wat snijd je wel of juist niet weg? Wat voor verf of inkt ga je gebruiken om het meeste drukresultaat mee te krijgen? Hoe ga je om met het gereedschap en hoe maak je een goede “schone” prent? Denk hierbij ook aan de plaatsing in het vlak van je prent, en dat je een mooier eindresultaat hebt als je “clean” werkt. Denk er ook aan, dat wat je uitsnijdt in spiegelbeeld zal worden afgedrukt. Zeker belangrijk als je tekst wilt gebruiken in je ontwerp.

 

Evalueren: We maken van alle prenten die iedereen heeft gemaakt een kleine “tentoonstelling” aan het einde van de les. Ook de misdrukken leggen we erbij. Wat is wel goed gegaan en wat niet, waar lag dat aan? Wat maakt een afdruk wel of niet goed? We hebben het over lijnvoering, contrasten, vlakverdeling, compositie en materiaalbehandeling.

 

Materiaal aanwezig op school

n.v.t.

Locatie

Cultuurhuis Garenspinnerij of op school

Vervoer

n.v.t.

Thema/aansluiting

In overleg

Kerndoelen

2, 54, 55, 56

21st century skills

Creatief denken, probleem oplossen, kritisch denken

Prijs

PO: €73,00

VO: €88,00